Traffic

Tuesday, July 20, 2010

Χοιρινό με λεμόνι,μαραθόσπορο και πράσινο πιπέρι


Χοιρινά φιλέτα
Χυμός από λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού
Μαραθόσπορος τριμμένος ή κοπανισμένος
Πράσινο πιπέρι κοπανισμένο (διαλέγουμε περισσότερο τα τσόφλια που έχουν το άρωμα)
Eλαιόλαδο
Αλάτι

Πιπεριές κέρατο
Πατάτες κομμένες σε ροδέλες
Αλάτι

Εκτέλεση

Χαράσσουμε ελαφρώς τα φιλέτα μας και από τις 2 πλευρές οριζόντια και κάθετα σχηματίζοντας κάτι σαν σταυρόλεξο ώστε να επιτρέψουμε στα μυρωδικά να εισχωρήσουν πιο βαθιά μες στο κρέας.
Φτιάχνουμε μια γρήγορη μαρινάδα με λίγο απ' το χυμό λεμονιού,λάδι και τα μυρωδικά μας,αλείφουμε καλά το το κρέας μας και τις σχισμές του και το βάζουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο.
Κατόπιν τηγανίζουμε τα φιλέτα μας σε δυνατή φωτιά,ώστε να θωρακιστούν καλά και απ' τις δυο πλευρές και μέσα να μείνουν ζουμερά και αποσύρουμε σ'ένα πιάτο.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού μες στο τηγάνι μας και με μια ξύλινη σπάτουλα ξεκολλάμε τις καραμέλες και περιχύνουμε το κρέας.

Μπορεί να συνοδευτεί με μια φρέσκια σαλάτα ή με πατάτες και πιπεριές τηγανητές,αυτό γίνεται ως εξής :

Κόβουμε πιπεριές κέρατο στα 3,αλατίζουμε και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε πατάτες κομμένες σε ροδέλες, με αλάτι και λίγο μαραθόσπορο.

Καλή όρεξη

5 comments:

Anonymous said...

Χοιρινο δεν τρωω, θα το φτιαξω με κοτοπουλο όμως. Οι πιπεριες ειναι αγαπημενες σε όλες σχεδον τις συνταγες

Lost Gastronaut said...

Και με κοτόπουλο μια χαρά θα 'ναι πόσο μάλλον αν είναι από σπίτι :)

Αντώνης said...

Φίλε Χάρη. Καθυστερημένη, χρονικά ουχί διανοητικά, επικοινωνία λόγω απουσίας αλλά επιβεβλημένη προς αποκατάσταση της αληθείας.
Α) Δημιουργός, ιδιοκτήτης και διαχειριστής του «Φτιάχνω….» είναι ο Θόδωρος, προσωποποίηση του ακούραστου ερευνητή.
Β) Στο blog του «μπήκα» τυχαία, ξεκίνησα γράφοντας οδηγίες σαν σχόλια πάνω στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά, ο ευγενής Θόδωρος εκτιμώντας τις όποιες γνώσεις φάνηκε ότι έχω μου έδωσε την δυνατότητα να κάνω στην ιστοσελίδα του και δικές μου αναρτήσεις με ποικίλα θέματα και αυτό είναι όλο. Τα εύσημα δηλαδή ανήκουν στον Θόδωρο, όπως και το 95% των θεμάτων.
Γ) Δεν είμαι επαγγελματίας τυροκόμος και έτσι δεν μπορώ να γράψω περισσότερα από όσα έχω ήδη γράψει για τα Ελληνικά τυριά που είναι πάρα πολλά και αξιόλογα.
Όσο για το λάδι, είναι ένα τεράστιο θέμα που όμως θέλει χρόνο που δεν έχω και πολύ ψάξιμο. Αντίθετα στο νερό και στην ρύπανσή του έχω αρκετές γνώσεις, γι’ αυτό έκανα και την σχετική ανάρτηση.
Δ) Εκ γευστικής ιδιοτροπίας μεζεδο-μάγειρας, ιδρυτικό μέλος(!) των παραδοσιακών σχολών « Το καλό φαγητό ή η πρώτη ύλη του, έχει συγγένεια πρώτου βαθμού με κόκκαλο ή ψαροκόκκαλο ή χόνδρο, εξαιρούνται τα όσπρια και τα γεμιστά» ή «Ό,τι δεν περνάει από το τηγάνι δεν είναι νόστιμο» και μέλος σε παρεμφερείς σχολές που θα τις πούμε εν καιρώ υπό μορφή παρατηρήσεων, σχολίων ή πειραγμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σχολών τα ζυμαρικά: Στην παραδοσιακή τους κατασκευή χρησιμοποιείται γάλα, τα περιχύνω με βούτυρο γάλακτος, τα καλύπτω με τυρί ή μυζήθρα και πάει λέγοντας, εννοώ δηλαδή ότι το ζωϊκό στοιχείο είναι παρόν (το κοκκαλογενές που λέγαμε), χωρίς να βάλουμε ίχνος κιμά για τον οποίο αν έστω και εκ παραδρομής μέλος διανοηθεί να αναφέρει έστω την λέξη σόγια, διαγράφεται ακαριαία.
Πολλά είπα όμως. Από 24-07-2010 και μέχρι 15-08-2010 τυπική άδεια. Άρα υπάρχει περιθώριο για μία, το πολύ δύο ανταλλαγές «επισκέψεων». Περισσότερα μετά τις 15 του Αυγούστου. Να περνάς καλά.

Lost Gastronaut said...

Εχεχ φίλε Αντώνη,'De gustbus non disputandum est ' σε ελεύθερη απόδοση,περί ορέξεως... προσωπικά αποφεύγω τα πολλά ζωικά λίπη όσο μπορώ και τα αντικαθιστώ με ελαιόλαδο,εδώ απλά κάποιες προτάσεις κάνουμε,ιδέες δίνουμε,καθένας μπορεί να κρατήσει όποια στοιχεία θέλει και να τις τροποποιήσει κατά το δοκούν.
Το άρθρο σου για το νερό είναι πολύ ενδιαφέρον,αναρωτιέμαι αν αυτά τα φίλτρα που κυκλοφορούν ευρέως είναι αξιόπιστα.
Να σαι καλά,καλές διακοπές και καλό καλοκαίρι :)

Αντώνης said...

Φίλε L.G. στο άρθρο για το νερό γράφω για την πανοπλία του ιππότη κ.λ.π. "Όπου ακούς πολλά κεράσια, βάστα μικρό καλάθι" και "όπου ακούς περισσότερα, βάστα ένα μπωλάκι" συμπληρώνω. Άσε που έχει και κερασοειδή.
Να θυμάσαι οτι αχλωρίωτο νερό για πόσιμο, απαγορεύεται παγκοσμίως. Αν σου μυρίζει στο δίκτυο, γέμισε μια πλατύστομη κανάτα, ευρυστόμια που λέγανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και άφησέ την σκεπασμένη με ένα τούλι για μισή έως μία ώρα. Η μυρωδιά του χλωρίου θα εξαφανισθεί και πίνε ελεύθερα από αυτό.
Αφαίρεσε από όλες τις οικιακές βρύσες από τις οποίες παίρνεις νερό για πόσιμο ή χρήση στην διατροφική διαδικασία, όλα τα πρόσθετα μπιχλιμπίδια που βάζουμε για να τρέχει το νερό στρωτά κ.λ.π. Το στόμιο της βρύσης πρέπει να είναι ελεύθερο.
Μετά την άδεια, θα πούμε περισσότερα στο "Φτιάχνω…". Υγίαινε.