Traffic

Tuesday, May 10, 2011

Καπνιστή Μελιτζανόπιτα



Είναι μια ταινία του Kassovitz που λέγεται 'Το Μίσος' (La Haine) και στοιχειώνει τις σκέψεις μου,πραγματεύεται την ιστορία ενός ανθρώπου (ή μιας ολόκληρης κοινωνίας αν θέλετε) που πέφτει απο τον πεντηκοστό όροφο μιάς πολυκατοικίας και που καθώς πέφτει όροφο με τον όροφο επαναλαμβάνει στον εαυτό του για να τον καθυσηχάσει ‘Ως εδώ όλα καλά... Ως εδώ όλα καλά... '

Ως εδώ όλα καλά λοιπόν...θα έλεγα κι εγώ με τη σειρά μου,ανάμεσα σε κανά δυο ορόφους ας δίνουμε και καμιά συνταγή για να ξεχνιόμαστε.

Τα υλικά μπορεί να σας φανούν απλά,κοινότυπα ίσως,κάντε μου μια χάρη όμως...ακολουθήστε τις τεχνικές που υποδεικνύω,ο διάβολος (και η ουσία) κρύβονται τις περισσότερες φορές στις λεπτομέρειες.

Υλικά

Μελιτζάνες τσακώνικες (όχι στρογγυλές) κ όχι σποριασμένες

Σκόρδο

Ντομάτες

Κύμινο

Γραβιέρα Σύρου (από τον Σκλαβενίτη) ή Μετσοβόνε

Καπνιστό μπέικον

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Σφολιάτα


Εκτέλεση


Εν αρχή ην η μελιτζάνα,θα οπλιστείτε με υπομονή θα τρυπήσετε τις μελιτζάνες με ένα πηρούνι διάσπαρτα και θα καψαλήσετε τις μελιτζάνες σας μία μία σε γκαζάκι γύρω γύρω,μην ακούσω σχόλια,αν τις τηγανίζατε το διπλάσιο χρόνο θα χρειαζόσασταν...για να μη μιλήσω για θερμίδες.Στη συνέχεια θα τις βάλετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς,μέχρι να λιώσουν εσωτερικά (αυτό θα πάρει περίπου ένα εικοσάλεπτο πάνω κάτω).Στον ίδιο φούρνο και στον ίδιο χρόνο αλλά σε άλλο επίπεδο θα τοποθετήσετε ένα ταψάκι με μια λαδόκολλα και θα απλώσετε το καπνιστό μπέικον (λογικά στα 20 λεπά πρέπει να έχει ψηθεί κ στεγνώσει) και σε μια γωνίτσα βάλτε και τις σκελλίδες του σκόρδου τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο,σαν πακετάκι.

Τώρα πάρτε το στεγνό πια μπέικον και βάλτε το στο multi μαζί με το κύμινο μέχρι να γίνει σκόνη,με την οποία μπορείτε να νοστιμήσετε από σαλάτες μέχρι σούπες,όλοι θα συμφωνήσουν νομίζω,εκτός ίσως από τον καρδιολόγο σας.Αφαιρέστε τη σάρκα απ' τις ψημένες μελιτζάνες (καθαρίζοντάς τες απ'τις καψαλισμένες φλούδες) και βάλτε τις στο ίδιο multi μαζί με το ψημένο σκόρδο,πολτοποιήστε με αλάτι,πιπέρι και λίγο λάδι.

Τρίψτε τις ντομάτες σας στο χοντρό του τρίφτη και αφήστε τις να στραγγίσουν.Αρωματίστε ελαιόλαδο με φρέσκο σκόρδο σε ένα μεγάλο τηγάνι,βγάλτε το σκόρδο και αφήστε το λάδι σε δυνατή φωτιά,προσθέστε τώρα τη ντομάτα σε μεγάλες κουταλιές (όχι όλη μαζί) δημιουργώντας κόκκινα νησάκια σε μια θάλασσα από καυτό λάδι,αν το κάνατε σωστά θα έχετε λερώσει τα μάτια σε ικανοποιητικό βαθμό για να μαλώσετε με τον/τη συμβία σας και θα έχετε μια εκπληκτική μυρωδιά κ γεύση,προσθέστε τώρα την υπόλοιπη ντομάτα και σιγοβράστε για 5 λεπτά.Αλάτι,πιπέρι κατά βούληση.

Τα υπόλοιπα διαδικαστικά και στοιχειώδη,τυλίξτε στο φύλλο σας τον πουρέ μελιτζάνας με τη ντομάτα και τη γραβιέρα και ψήστε,μια υποσημείωση μόνο,η γέμιση δε χρειάζεται να είναι υπερβολική,αυτά.Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει τόσο για την υπομονή σας με τις μελιτζάνες όσο και για την ανοχή σας στο στυλάκι μου.


Καλή σας όρεξη


Torta di melanzane affumicate


Ingredienti

Melanzane lunghe

Pomodori freschi

Provola affumicata

Pancetta affumicata

Aglio

Olio d' oliva

Sale

Pepe

Cumino

Pasta sfoglia (2 confezioni)


Esecuzione

Bucate le melanzane con una forchetta e fatele abbrustolire sulla fiamma del fornello, girandole spesso,poi infornatele per un 20-30 minuti o quanto basta finche ben cotte.

Contemporaneamente su un' altra teglia disponete le fettine di pancetta e in un angolo un fagotino di carta stagnola con un po di spicchi d'aglio.Dopo una ventina di minuti il tutto dovrà essere pronto.Prendete la pancetta che a questo punto dovrebbe essere secca e polverizzatela nel multi insieme ai semi di cumino.Pulite le vostre melanzane ottenendo la polpa e mettetele nel multi insieme a sale,pepe ed oglio e l'aglio cotto in forno.


Grattuggiate i pomodori.Aromatizzate l’olio in una grande padella con dell' aglio fresco,togliete l'aglio e lasciate l'oglio finche ben caldo,poi versate la polpa di pomodoro col mestolo nell’ olio caldo formando piccole isole rosse (NON tutto il pomodoro insieme in padella),lasciatelo torturare per un minuto,dopodichè potete mescolare aggiungendo il resto di polpa eventualmente rimasta,cuocete per cinque minuti,salate,pepate.

Il resto e' elementare,unite il pomodoro,il contenuto del multi ed il formaggio e la vostra farcitura e' pronta.Stendete la pasta sfoglia sulla vostra teglia inforchettando,adagiate la farcitura e coprite col resto della pasta sfoglia.infornate e...

Buon apettito!


La foto e' stata presa dal sito di Esselunga




11 comments:

donkey and the carrot said...

χαχαχαχααα!!! Μ' αρέσει το στυλάκι σου!!! Θα την δοκιμάσω άμεσα την συνταγή σου!!!!

My Little Expat Kitchen said...

Το La haine είναι αγαπημένη ταινία και την έχω συνδέσει με κάτι πολύ έντονο που συνέβει στην ζωή μου. Έχω να την δω πολλά χρόνια.

Όσο για το "κοινότυπα" υλικά... δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ειδικά όταν πρόκειται για πιάτο με μελιτζάνες. Άλλωστε για μια εκπατρισμένη σαν και μένα, η Γραβιέρα Σύρου είναι εξωτικό υλικό!
Μάγδα

peps said...

χαχαχαχαχα!!!!καλοοοο! σουπερ συνταγη! θα τη δοκιμασω!!!!

crispy said...

Κι αναρωτιόμουν -βλέποντας χθες το blogroll- πού και πώς κολλά ''Το Μίσος'' με μια μελιτζανόπιτα.
Τέλος πάντων....
Ενδιαφέρουσα εκδοχή. Μιας και δηλώνουμε λάτρεις της μελιτζάνας θα τη δοκιμάσουμε-λίγο αργότερα όμως, να είναι τόσο οι μελιτζάνες όσο κι οι ντομάτες στα καλύτερα τους.

Lost Gastronaut said...

@ donkey :)

@ Μάγδα : μμμ δίκιο έχεις,χρησιμοποιήσε κάποιο άλλο πικάντικο τυράκι,αν δεν το μαρτυρήσεις εσύ σε κανέναν,ορκίζομαι να μην το πω ούτε εγώ.Πολλά φιλιά.

@ peps : οκ ελπίζω να σ'αρέσει

@ Crispy : Καλά δεν πολυκολλάει,αλλά με λίγη καλή θέληση,ακολουθώντας τους πιο απίθανους συνειρμούς όλο και κάτι γίνεται.
Όντως καλό είναι να περιμένουμε λίγο ακόμα άλλωστε κ ο καιρος δε βοηθάει,πάντως στη λαική πέτυχα κατι τρυφερότατες μελιτζάνες baby,που με διαβεβαίωσαν πως δεν είναι θερμοκηπίου.
Οι μελιτζάνες απ' ότι έχω παρατηρήσει αρέσουν πολύ οπότε εν καιρώ θα δώσω τουλαχιστον 3-4 συνταγές ακόμα.

o cosmos tis tonias said...

ΑΓΑΠΗΤΕ LOST GASTRONAUT ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ???ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΟΣ!!ΣΟΥ ΕΙΧΑ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ MAIL!!.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ!ΩΡΑΙΑ Η ΝΕΑ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΘΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ!!ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ....ΘΥΜΑΣΑΙ...ΤΟ ΨΑΧΝΩ ΑΚΟΜΗ ...ΒΟΗΘΗΣΕ ΛΙΓΑΚΙ.ΧΧΧΧΧ

Lost Gastronaut said...

Αγαπητή μου,ως εδώ όλα καλά,αν εξαιρέσει κανείς την κούραση,εύχομαι το αυτόν και δι' εσάς.
Θα απαντήσω στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα λοιπόν.

manousina said...

Καλώς σε βρήκα!!!!
Αγαπάω τις μελιτζάνες, άρα αγάπησα και την συνταγή σου!!!!
Θα μπορούσα να αγαπήσω και εσένα αν έβγαζες την λεκτική επαλήθευση...

Lost Gastronaut said...

Χάρηκα manousina,

Εχμμμ και εγώ θα μπορούσα να σε αγαπήσω αν μου εξηγούσες πως απενεργοποιείται.Love is in the air... :)

manousina said...

Άργησα λιγάκι...
Πας ρυθμίσεις - σχόλια - Να προβληθεί η λέξη επαλήθευσης για σχόλια; ΟΧΙ
Αποθήκευση ρυθμίσεων!!!
Φιλάκια αγαπημένε!!!!

manousina said...

Μάλλον άργησα αρκετά .....