Traffic

Sunday, April 24, 2011

Κουκιά Στιφάδο



Καλό Πάσχα σε όλους ! Μου λείψατε και ίσως να έλειψα και εγώ σε κάποιους.

Σε αυτήν την πρώτη ανάπαυλα μετά από καιρό δεν ήξερα με τι να πρωτοασχοληθώ,άργησα λίγο αλλά να 'μαι και εδώ και τώρα που 'μαι εδώ μπροστά στον υπολογιστή ξεφυλλίζοντας αυτό το σκονισμένο μπλογκ,ένα μπλογκ μαγειρικής για να μην ξεχνιόμαστε,μόνο συνταγές δεν μου 'ρχονται στο νου...Σκεφτόμουν ότι συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν με περισσή επιμέλεια τη δυστυχία τους,κάνουν - ασυναίσθητα - ότι μπορούν για να δυστυχήσουν (πολλές φορές στο όνομα της ευτυχίας) και τελικά τα καταφέρνουν περίφημα...και μετά παραπονιούνται...Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αποτελώ εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα ανοησίας.

Μμμμ δε θέλω να σας κουράσω όμως με τις αμπελοφιλοσοφίες μου,ας δούμε και καμιά συνταγή έτσι για ξεκάρφωμα,τί μέρα είναι σήμερα; Πάσχα,τέλεια αφού φάγατε όλοι το αρνάκι σας ας μιλήσουμε για...εμμμ....για κουκιά.

Τα κουκιά δεν τα 'τρωγα μέχρι πρότινος,δεν τα είχα δοκιμάσει από παιδί,τα θεωρούσα αφελώς το υποδεέστερο των οσπρίων,κατι σαν φτωχό συγγενή.
Η πρώτη μας επανασύνδεση έγινε χάρη σε μια κυρία που έχει κατάστημα βιολογικών προιόντων,έψαχνα λοιπόν φάβα,δεν βρήκα και η εν λόγω κυρία μου αντιπρότεινε να φτιάξω φάβα απο κουκιά,που ''είναι και πιο νόστιμη'',την κοίταξα θυμάμαι με ένα τόνο παραπάνω καχυποψία απ' ότι θα επέτρεπε η αγωγή που απέκτησα στο Eton,πλήρωσα τα κουκιά και αποχώρησα σχεδόν κατηφής.
Όταν λίγο αργότερα δοκίμαζα την κουκόφαβα η προπετής κ προπάντων αμετροεπής κατήφειά μου είχε μετατραπεί σε ένα πλατύ αυτάρεσκο χαμόγελο (είχα υποσχεθεί φάβα στους καλεσμένους μου και τα είχα καταφέρει περίφημα χωρίς φάβα),τί καθίκι που είμαι ! Τουλάχιστον την επομένη πέρασα και την ευχαρίστησα τη γυναίκα,χάρηκα για λίγο,'εν τέλει είμαι σωστός σκεφτόμουν,μπορεί να μην αποκάλυψα στους ενθουσιασμένους συνδαιτημόνες μου ότι κατά τύχη έφτιαξα το πιάτο,αλλά ορίστε απέδωσα τα εύσημα και στην κυρία' ,κάπου εκεί όμως να 'σου ο Lost Gastronaut 2 ''αλήθεια για να την ευχαριστήσεις επέστρεψες εγωιστικό γουρούνι ή για να αγοράσεις άλλα δυο πακέτα βιολογικά κουκιά;''
Με αυτούς τους εσωτερικούς διαλόγους ποτέ δεν βγάζω άκρη,δεν ξέρω εσείς.

Μετά την απρόσμενη επιτυχία της φάβας από κουκιά άρχισα να το ψάχνω λοιπόν μέχρι που ανακάλυψα ότι η γιαγιά μου έφτιαχνε...κουκιά στιφάδο...what the fuck is this ? αναλογιζόμουν ενώ με κυρίευαν οι τύψεις μια για την περιφρόνηση στα κουκιά και μια για τα πεταμένα λεφτά στο Eton College,χάλι η αγωγή μας.

Κουκιά Στιφάδο

Υλικά

Κουκιά μουλιασμένα στο νερό και ξεφλουδισμένα
2 κρεμύδια
1-2 φύλλα δάφνης
1-2 σκελίδες σκόρδο
δεντρολίβανο
ρίγανη
μπαχάρι
1 κονκασέ ντομάτας
λιγη ζαχαρη (1/2 κουταλάκι)
ξηρό κόκκινο κρασί (1 φλυτζανάκι του καφε)
αλάτι
πιπέρι
ξύδι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μας και προσθέτουμε σιγά σιγά τα μυρωδικά και τα κουκιά και πριν αρχιζουν να μας 'αρπάζουν' το ξύδι και μετά το κρασί και μόλις εξατμιστούν,την ντομάτα,έπειτα τακτικά όσο νερό χρειαστεί μέχρι να βράσουν τα κουκιά.

Λαγός και κρεμμυδάκια στρογγυλά δεν θα σας χρειαστούν.

Τη φωτογραφία την πήρα από ένα άρθρο του Ηλία Μαμαλάκη στο protagon.gr

Καλή όρεξη


Fave Brasate

Ingredienti

Fave a mollo per un' intera notte e poi sgusciati
2 cipolle
1-2 foglie di alloro
rosmarino
origano
Polpa di pomodoro (grossa)
1/2 cucchiano zucchero
1 tazzina di vino rosso secco
sale
pepe
aceto
olio d'oliva extravergine

Esecuzione

Si comincia dorando la cipolla e l'aglio nella nostra pentola,si aggiungono man mano le fave e gli aromi e prima di bruciacchiare tutto si 'spegne' prima con l'aceto e poi col vino,appena evaporati si mette il pomodoro ed eventualmente di tanto in tanto un po' d ' acqua finche le fave non sono pronte.

Buon appetito

10 comments:

[handmade+art] x2 said...

Ανασταση νεκρων!!!!!Lost ανεστη!!!
Αναπαυλα?μμμμ.....ΚΑΛΕ ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ ΕΡΙΞΕΣ ΠΙΣΩ ΣΟΥ!!!!
και...θελοντας να κανεις ενα δυνατο come back.. ειπες να μας ξετιναξεις με τα κουκια!!!
χαχαχαχα!Ο lost ανακαλυψε τα κουκια!!!τσαμπα τα λεφτα στο eton!!!!
Τωρα που τα εκτιμησες...δοκιμασε και την συνταγη με τις αγκιναρες με τα κουκια (το Μανιατικο λαδερο που λεγαμε...τοτε πριν παμε φανταροι)

φιλια πολλα απο misirlou (απο το καινουργιο μπλογκ )
χαιρομαι που γυρισες.....αν γυρισες....

Lost Gastronaut said...

Εμμμ ναι αναστήθηκα περίπου σαν να 'χεις δίκιο,κατα καιρούς εξαφανίζομαι γενικώς όταν κάτι με κουράσει,είμαι λίγο με τα φεγγάρια μου,αλλά περισσότερο φταέι η έλειψη χρόνου κ η κούραση.
Γι' αυτό κ το come back δεν ήταν όσο δυναμικό θα ήθελες.
Πάντως τα κουκιά έχω καμιά διετία που τα ανακάλυψα,με σε μπερδεύει το 'μέχρι πρότινος'.
Και εγώ χαίρομαι πολύ που σε ξαναβλέπω,πάντως το προηγούμενο μπλογκ ήταν πιο τσαχπίνικο ;)
Θα βάλουμε στη συνέχεια και δυο Μανιάτικες συνταγές,η μία είναι η δική σου,αν θες μάλιστα μπορείς να την γράψεις εσύ με το στυλάκι σου κ εγώ απλά να στην αναρτήσω.

Πολλά πολλά φιλιά γλύκα

crispy said...

Well, well well!! Look who's back!! Long time, no see, old chap!!
Όταν είδα στο blogroll ''Κουκιά στιφάδο'' είπα να προσπεράσω (θα εξηγήσω γιατί), όταν όμως είδα ποιος είχε κάνει την ανάρτηση έπαθα ένα μικρό σοκ! Αφού συνήλθα από το σοκ -κι από ένα κρύωμα- να'μαι να σου γράφω ότι πολύ πολύ χάρηκα που είσαι καλά κι επιτέλους επανήλθες- έστω και με κουκιά! Ναι, με τα κουκιά υπάρχει ένα θέμα. Δεν τα τρώμε, κανείς από την οικογένεια του πατέρα μου. Είναι απαγορευμένος καρπός...Για ευνόητους λόγους.
Υ.Γ: Μα την αλήθεια, μας έλειψαν πολύ οι ιστορίες σου!

Lost Gastronaut said...

Σ' ευχαριστώ Crispy μου,χρόνια σου πολλά.
Δεν κατάλαβα ποιοί ακριβώς είναι οι 'ευνόητοι λόγοι' που αναφέρεις,νομίζω πάντως ότι αυτό το όσπριο είναι αδίκως υποτιμημένο και σε προσκαλώ να κάνεις κάποια στιγμή την υπέρβαση και να φτιάξεις φάβα από κουκιά,αν μη τι άλλο για δοκιμή.
Αλήθεια...σκοπεύεις να αναρτήσεις άρθρο για την Bologna ;

crispy said...

Μας λείπει ένζυμο που καθιστά.....επικίνδυνη την κατανάλωση κουκιών (ο πατέρας μου έχει χάσει αδερφό γι'αυτό το λόγο).
Η ανάρτηση άθλια ως συνήθως, την πόλη όμως την ερωτεύτηκα!

Lost Gastronaut said...

Μμμμ σας λείπει η γλυκοζο 6 φωσφορική αφυδρογονάση,κρίμα,αυτό βέβαια σας καθιστά πιο ανθεκτικούς στην ελονοσία :)
Η Bologna είναι μια τουριστικά παρεξηγημένη πόλη,είναι πολύ καλύτερη από πολλές άλλες.

o cosmos tis tonias said...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ Lost Gastronaut .ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑΡΧΗΝ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ!!ΑΝΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.

crispy said...

Ναι, ευτυχώς....αν σκεφτείς ότι έχω την κακή συνήθεια να νοικιάζω σπίτια πάνω σε βαλτότοπους..!!!
Λοιπόν, ελπίζω να μην ξαναχαθείς! Δυο blog αξίζουν όλα κι όλα στην ελληνική γαστρονομική μπλογκόσφαιρα και το ένα από αυτά είναι το δικό σου! (το άλλο είναι του/της Αθήναιου).

Lost Gastronaut said...

Γειά σου Τόνια,χρόνια πολλά και σε σένα.
Φιλιά :)

Lost Gastronaut said...

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Crispy,αν και φοβάμαι ότι υπερβάλεις :)

Φιλιά