Traffic

Monday, November 15, 2010

Ταλιατέλες με μανιτάρια (χωρίς κρέμα γάλακτος παρακαλώ!) / Tagliatelle ai funghi (senza panna please!)

Έχω μια φίλη...άσχημα αρχίσαμε...έχω πολλές φίλες...αλλά είναι μία που έχει μανία με τα Ιταλικά πιάτα κ όποτε βρεθούμε με τρέχει με το έτσι θέλω σ'όποιο Ιταλικό εστιατόριο βρεθεί μπροστά μας...τρώμε χάλια κ το χρυσοπληρώνουμε,αλλά δεν εννοεί να το καταλάβει...με θεωρεί ιδιότροπο,υπερβολικό,υποχόνδριο,γκρινιάρη,σπασικλάκι κ.α σε βαθμό που αναρωτιέμαι γιατί με κάνει ακόμα παρέα...σε βαθμό που τελευταία έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά την ύστατη λύση του καθαρτικού!!!
Ξέρετε φαντάζομαι,αλλά ας το περιγράψω συνοπτικά για τους αδαείς,με του που την κάνει ο άλλος για το μπάνιο γίνεται μια αποενοχοποιημένη προσθήκη καθαρτικού στο πιάτο του με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις οι οποίες πρέπει να φαντάζουν απόλυτα φυσιολογικές στα μάτια των σερβιτόρων.
Πέρα από τη μανιέρα όμως,σημασιά έχει κ η ουσία,οφείλετε πρώτα να εξοικειωθείτε με το προϊόν,δοκιμάστε μια σταγόνα,τα περισσότερα είναι πικρά οπότε 'ταιριάζουν' καλύτερα σε σαλάτες με ρόκα κ όπου παίζει η παρμεζάνα και το gorgonzola.
Την τελευταία φορά (ή μάλλον την προτελευταία γιατί τελευταία προφανώς θα είναι η επόμενη που θα γευματίσουμε σε Ιταλικό) ανάμεσα σε διάφορα α-διάφορα πιάτα μου ήρθε και μια μακαρονάδα πηγμένη στην κρέμα γάλακτος...Κανονικά πάνω στη χαρτοπετσέτα έπρεπε να τυπώνουν εικόνες ισχαιμικών επεισοδίων του μυοκαρδίου...
Σήμερα λοιπόν θα προτείνω ένα απλό και γευστικότατο πιάτο χωρίς την τρισκατάρατη κρέμα γάλακτος,έτσι που όταν τελειώσετε το γεύμα σας δεν θα αισθάνεστε ότι έχετε καταπιεί τσιμεντόλιθο.


Υλικά

1 κιλό μανιτάρια (πλευρώτους,champignon κ οποιοδήποτε άγριο μανιτάρι βρείτε αν βρείτε,κατά προτίμηση βασιλομανίταρα,μαρτούλια,κανθαρέλες κλπ)
700 γραμμάρια ταλιατέλες ή λαζάνια
1 κούπα γάλα
Μαϊντανός
Σκόρδο (1-2 σκελίδες ανάλογα με τα γούστα σας)
Γραβιέρα Τήνου (αυτή του Σκλαβενίτη) ή Σαν Μιχάλη (Σύρου)
Λευκό κρασί
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα,σωτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο (κομμένο σε φέτες,όχι πολτοποιημένο) και το αποσύρουμε.
Ανεβάζουμε τη φωτιά,περιμένουμε να ανέβει η θερμοκρασία του λαδιού και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια (πλυμμένα,κομμένα σε φέτες,στεγνά),αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι (μπόλικο) και περιμένουμε να πιουν τα υγρά τους (αν η φωτιά σας είναι χαμηλή κ ρίξετε τα μανιτάρια,πείτε ότι αλλάξατε γνώμη κ ότι το πάτε για μανιταρόσουπα...).
Τέλος τα σβήνετε με λευκό κρασί (καλό,αυτό που θα πιείτε στη συνεχεια,ένα ασύρτικο,ένα μοσχοφίλερο ή κ ένα σαββατιανό).
Αποσύρετε τα μανιτάρια σε ενα μπωλ κ ένα μέρος απο αυτά (1/3 ας πούμε) τα πολτοποιείτε στο multi.
Βάζετε τα ζυμαρικά να βράσουν,λίγα λεπτά πριν γίνουν ,ξαναβάζετε στη φωτιά την κατσαρόλα (περιέχει το λάδι από το σωτάρισμα των μανιταριών) και ρίχνετε το γάλα και τα πολτοποιημένα μανιτάρια,μόλις πάρουν βράση προσθέτετε και τα ζυμαρικά σας και τα τελειώνετε εκεί μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ψησίματος.
Τα βγάζετε απ'το μάτι ρίχνετε την τριμμένη γραβιέρα και τον ψιλοκομμένο μαιντανό και ανακατεύετε.
Σερβίρετε τα ζυμαρικά στα πιάτα γαρνίρωντας με τα υπόλοιπα σωτέ μανιτάρια.

Αφιερωμένη εξαιρετικά στην Misirlou.

Καλή όρεξη


Tagliatelle ai Funghi (senza panna please!)

Ingredienti

1kgr di funghi misti (i porcini sono d'obbligo,anche se surgelati)
700gr tagliatelle
1 tazza di latte
Prezzemolo
Aglio
Parmiggiano
Vino bianco
Olio d'oliva

Esecuzione

Si rosola l'aglio tagliato finemente e poi si rimuove.
A fuoco alto si aggiunge i funghi tagliati a fette,salate,pepate,cucinate finche non cotti,spegnete col vino bianco e mettete da parte.
Una parte di essi (1/3 circa) vanno frullati.
Quando la pasta e' quasi cotta,mettete sul fuoco i funghi frullati con una tazza di latte,portate ad ebolizione e alla fine buttateci la pasta e girate bene per un paio di minuti.
Rimuovete dal fuoco,aggiungete il prezzemolo ed il formaggio e girate ancora.
Si servono nei piatti col resto dei funghi.

Buon appettito!

23 comments:

misirlou misirlou said...

ααααααα!!!!! ωστε την εκανες την αναρτηση!!!
οχι...ειμαι θυμωμενη ....δε σου μιλαω...ουτε σου γραφω!!!

misirlou misirlou said...

(Δε μιλαω σε σενα) Αγαπητη φιλη του Lost...ποσο δικιο εχεις !!!!εχεις την αμεριστη συμπαρασταση μου....(χιχιχιχι)

crispy said...

Look who's back! Μα καλά , τα αποτελέσματα των εκλογών περίμενες τόσο καιρό;
Θέμα ακανθώδες τα ιταλικά εστιατόρια της πόλης. Αν υπάρχει κάτι καλό είναι πανάκριβο (βλέπε Sale e pepe) από την άλλη τα τύπου τρατορία πλέουν σε πελάγη...κρέμας γάλακτος ( ή φέτας! Πριν ένα χρόνο περίπου είχα πάει σε ''ιταλικό'' όπου τα μισά και πλέον πιάτα είχαν φέτα!).
Θα φτιάξω μες την εβδομάδα το ωραίο φαγητό που μας τρατάρεις σήμερα (έχω ένα πακέτο αποξηραμένα τύπου λεντινούλα , θα τα συνδυάσω με μερικά πορτομπέλο που μου αρέσουν)
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

kitchenStories said...

Μμμμ! Πέρα από την πολύ νόστιμη μακαρονάδα σου, την οποία θα φτιάξω, λέω να μου δώσεις και τη "συνταγή" του καθαρτικού...:)

* Εντάξει με τη γρίπη?
Ζ.

My Little Expat Kitchen said...

Senza panna ma non senza gusto! Perfetto piatto! ;)
Magda

Lost Gastronaut said...

@ misirlou : δεν πειράζει,σου μιλάω εγώ,ανώτερος άνθρωπος γαρ.Τη συνταγή στην αφιερώνω.
Η αγαπητή φίλη του Lost στην οποία απευθύνεσαι δεν μπορεί να σου απαντήσει γιατί απλά κανείς φίλος μου δεν γνωρίζει ότι γράφω εδώ.

@ crispy : Καλή εβδομάδα κ σε σένα :) Μμμ μου τη λέτε όλες που άργησα να κάνω ανάρτηση ε; Εσύ βέβαια Crispy το κάνεις με τακτ δεν μπορώ να πω,όχι σαν την από πάνω σου! Να πω κάτι,εμένα τα αποξηραμένα μανιτάρια δεν με πολυενθουσάζουν,εσύ Crispina που είσαι κ γυριστρούλα...μήπως έχει πάρει κορίτσι μου πουθενά το μάτι σου τπτ φρέσκα ή κ κατεψυγμένα porcini ή άλλα άγρια μανιτάρια; θα σου ήμουν υπόχρεος! Κι αν μας διαβάζει κανείς από Γρεβενά,Πήλιο κλπ ας μας εξηγήσει γιατί τα αποξηραίνουν κ δεν τα καταψύχουν.

@ kitchenStories : Το καθαρτικό το αγοράζεις στο φαρμακείο,τώρα αν ζητήσεις πάνω από ένα μπουκαλάκι,συνήθως ο φαρμακοποιός θα σου κάνει κ ένα κύρηγμα ότι πρέπει να το χρησιμοποιείς με φειδώ κλπ κλπ ε εκεί γίνεσαι λίγο ρόμπα αλλά θα το υποστείς.
Μια φορά θυμάμαι είχα πάρει 3 μπουκαλάκια...είχαμε πάρτι και ήθελα να 'περιποιηθώ' κάποια καλόπαιδα καθώς και να εκθέσω τον οικοδεσπότη,πήρα λοιπόν μ'ένα φίλο δυο κουτιά εκλεράκια κ με μια σύριγγα ρίχναμε το καθαρτικό μεσ΄στην κρέμα,μετά εμφανιστήκαμε κύριοι με τα γλυκά μας κ αρχίσαμε να κερνάμε,επιλεκτικά όμως (αυτό βέβαια ξεσήκωσε καποιες διαμαρτυριές αρχικά αλλά το τακτοποιήσαμε),μερικοί μάλιστα από τους 'στόχους' ζητούσαν και δεύτερο...Το καθαρτικό αργεί κάπως να δράσει,μπορεί να μη σου δώσει τη χαρά να δεις τον 'στόχο' να τρέχει αλλά σε διαβεβαιώ οτί αν υπολογίσεις σωστά το χρόνο δράσης το αποτέλεσμα είναι σαφώς σατανικότερο! Εννοείται ότι σε ανύποπτο χρόνο ρίχνεις κ ένα τηλέφωνο από ανθρώπινο ενδιαφέρον αλλά κ αυτό να μην κάνεις αυτά τα νέα διαδίδονται ταχύτατα...

@ My Little Expat Kitchen : Ciao Magda !

kitchenStories said...

Έχω πακετάκι κατεψυγμένα, το ανταλλάσσω με ένα μπουκαλάκι καθαρτικό για να "ξεπαστρέψω" μερικά καλόπαιδα!:)

* Τέτοια απαίσια πράματα κάνατε! :)

Lost Gastronaut said...

Με τη γρίπη όλα οκ,thx.
Κάσια βρήκες τελικά ;
Τι πακετάκι παρακαλώ ; άγρια μανιτάρια ;

kitchenStories said...

Κάσια δεν έψαξα...έχω μπλέξει με διάφορα και που χρόνος για τέτοια. Θα την ψάξω-βρω κάποια στιγμή!

*Porcini

crispy said...

Δεν είμαι οπαδός των κατεψυγμένων μανιταριών, όσες φορές τα δοκίμασα δεν έμεινα ευχαριστημένη. Από φρέσκα κυκλοφορούν -κι αγοράζω- τα κλασικά champignons de paris , τα πλευρώτους και τα portobello που έχουν γίνει η νέα μεγάλη μου αγάπη. Porcini και λοιπά παρόμοια μόνο αποξηραμένα τα οποία με την κατάλληλη περιποίηση δεν είναι κι άσχημα.
Τα μανιτάρια είναι μεγάλος γαστρονομικός έρωτας (κάποτε θα διηγηθώ πώς ξεκίνησε αυτός!)
Υ.Γ.: sempre con discrezione!! ;-)

Lost Gastronaut said...

@ Kitchen Stories : καλά βρε Ζ. κ ανταλλάσσεις Porcini με καθαρτικό ; τς τς τς αυτό θα ήταν κλοπή,τα αγοράζεις από κάπου ή απλα στα φέραν ;

@ crispy : ναι ε ; εγώ πάλι δεν μπορώ τα αποξηραμένα...κ για μένα μεγάλος έρωτας,θα μπορούσα να τα τρώω κάθε μέρα,υπάρχει κ ένα μπλογκ αν δεν κάνω λάθος για να δω...για να δω... http://manitarosyntages.blogspot.com/
Ναι crispy έτσι,διακριτικά γιατί είμαστε θερμόαιμα παιδιά κ σκανδαλιζόμαστε εύκολα.

kitchenStories said...

Τα είχα βρει κάποια στιγμή στο γαλλοπρεπές(?) Carrefour. Είχα πάρει 4 των 500 γρ. και όχι ιδιαίτερα ακριβά.
Τα champignon, portobello, που λέει η crispy πιο πάνω, είναι, νομίζω, λιγότερο γευστικά από τα porcini ακόμα κι αν είναι κατεψυγμένα...
Άμα τα ξαναδώ και σε ενδιαφέρει, θα σου πω.

Η Δήμητρα από "τις μανιταροσυνταγές" συλλέγει συχνά διάφορα μανιτάρια, ίσως ξέρει που μπορεί κάποιος να βρει.

Ζ.

Lost Gastronaut said...

Ενδιαφέρον Ζ. σ' ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
Ναι τα porcini (Ελληνηστί βασιλομανίταρα ή καλογεράκια) είναι ότι πιο γευστικό υπάρχει,η γεύση τους είναι πραγματικά συγκλονιστική ενώ η υφή τους είναι λίγο περίεργη,θεωρώ ότι είναι καλό να αναμειγνύονται με άλλα ταπεινότερα μανιταράκια.

Νομίζω ότι η Δήμητρα (την οποία δε γνωρίζω) είναι απο τα Γρεβενά,οπότε μάλλον δε θα ξέρει για Αθήνα.

kitchenStories said...

Τα συλλέγουν εκεί, στα Γρεβενά, τα βασιλομανίταρα (κ.ά.) και τα καταψύχουν. Υπάρχει ολόκληρη ομάδα, παρέα. Ίσως κάποιοι πουλάνε κιόλας.
Δεν εννοούσα Αθήνα.

xxx
Z.

crispy said...

Μαγειρεύτηκε απόψε , δοκιμάστηκε , ενθουσίασε , ως εκ τούτου εγκρίνεται και υιοθετείται!
Υ.Γ.: Χρησιμοποιήθηκαν μανιτάρια portobello & λεντινούλα (κοινώς shii-take)
Υ.Γ.2 : Σε αναλογία 2:1...!

Lost Gastronaut said...

Ναι η συνταγή είναι απλούστατη,γήινη,πεντανόστιμη,ελαφριά και παρέα με ένα καλό λευκό κρασί (αρκετό παρακαλώ) απογειώνεται,δε θες τίποτ'άλλο.

Χαίρομαι πολύ που μας δίνεις και τη δική σου εκδοχή με τα μανιτάρια που χρησιμοποίησες καθώς και την αναλογία,πολύ ενδιαφέρον.
Είναι πολύ ωραίο να ανταλλάσετε απόψεις μεταξύ σας πάνω στη βασική συνταγή,άσε που με βάζεις κ εμένα στη διαδικασία να αναρωτηθώ μήπως ξέρεις κάτι παραπάνω,οπότε θα τα ξανακάνω Crispy μου και θα σου πω κάποια στιγμή...για το 2011 το κόβω βέβαια :)

crispy said...

Παρεμπιπτόντως σκέφτηκα την επόμενη φορά να ρίξω λίγο κρόκο στο γάλα. Εγκρίνεις;
Υ.Γ.: Δηλαδή πρέπει να ευχηθώ από τώρα....Happy New Year?????
Υ.Γ.2: Χρησιμοποίησα τα συγκεκριμένα μανιτάρια διότι αυτά έτυχε να έχω! Περί ορέξεως....!

Lost Gastronaut said...

Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς από τη ομιχλώδη Μπολονια :)

Γι'αυτό μ'αρέσεις,μεσ'στο μυαλό μου είσαι! λοιπόν το έχω κάνει κ με κρόκο,δίνει χρώμα κ μια απαλή επίγευση,αλλά επειδή μ'αρέσουν πολύ τα μανιτάρια δε θέλω παρεμβολές...γούστα όμως είν'αυτά δοκίμασέ το κ εσύ.

Θα μπαινω απ'το κινητό οπότε ευχές ανταλλάζουμε on time.Να σου αφήσω τα κλειδιά του μπλογκ ;

Φιλιά

crispy said...

Εεεεεε , ευχαριστώ πάλι για την νέα προσφορά , αλλά ....χμμμμ,....έχω 3 (μπλογκ) να ταϊσω!!

Milen@ said...

E' uno dei miei piatti preferiti ... e senza panna ovviamante :D

το χειρότεχνο said...

γεια σου και καλως σε βρηκα! μου αρεσαν πολυ οσες συνταγες προλαβα να δω και αυτη εδω με εξεπληξε που δεν εχει κρεμα γαλακτος κ μ ανοιξε την ορεξη καθ οτι εγω κ τ μακαρονια εχουμε πολυ καλη σχεση! λοιπον χαρηκα κ παλι που σε βρηκα κ παω να εξερευνησω και τ υπολοιπο blog σου!

eleftheria said...

Μμμμμμ. Τέλειες οι ταλιατέλες με τα μανιτάρια κ επιτέλους χωρίς κρέμα γάλακτος.

Lost Gastronaut said...

Ναι,είναι νόστιμες κ ελαφριές ;)