Traffic

Tuesday, May 10, 2011

Καπνιστή Μελιτζανόπιτα



Είναι μια ταινία του Kassovitz που λέγεται 'Το Μίσος' (La Haine) και στοιχειώνει τις σκέψεις μου,πραγματεύεται την ιστορία ενός ανθρώπου (ή μιας ολόκληρης κοινωνίας αν θέλετε) που πέφτει απο τον πεντηκοστό όροφο μιάς πολυκατοικίας και που καθώς πέφτει όροφο με τον όροφο επαναλαμβάνει στον εαυτό του για να τον καθυσηχάσει ‘Ως εδώ όλα καλά... Ως εδώ όλα καλά... '

Ως εδώ όλα καλά λοιπόν...θα έλεγα κι εγώ με τη σειρά μου,ανάμεσα σε κανά δυο ορόφους ας δίνουμε και καμιά συνταγή για να ξεχνιόμαστε.

Τα υλικά μπορεί να σας φανούν απλά,κοινότυπα ίσως,κάντε μου μια χάρη όμως...ακολουθήστε τις τεχνικές που υποδεικνύω,ο διάβολος (και η ουσία) κρύβονται τις περισσότερες φορές στις λεπτομέρειες.

Υλικά

Μελιτζάνες τσακώνικες (όχι στρογγυλές) κ όχι σποριασμένες

Σκόρδο

Ντομάτες

Κύμινο

Γραβιέρα Σύρου (από τον Σκλαβενίτη) ή Μετσοβόνε

Καπνιστό μπέικον

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Σφολιάτα


Εκτέλεση


Εν αρχή ην η μελιτζάνα,θα οπλιστείτε με υπομονή θα τρυπήσετε τις μελιτζάνες με ένα πηρούνι διάσπαρτα και θα καψαλήσετε τις μελιτζάνες σας μία μία σε γκαζάκι γύρω γύρω,μην ακούσω σχόλια,αν τις τηγανίζατε το διπλάσιο χρόνο θα χρειαζόσασταν...για να μη μιλήσω για θερμίδες.Στη συνέχεια θα τις βάλετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς,μέχρι να λιώσουν εσωτερικά (αυτό θα πάρει περίπου ένα εικοσάλεπτο πάνω κάτω).Στον ίδιο φούρνο και στον ίδιο χρόνο αλλά σε άλλο επίπεδο θα τοποθετήσετε ένα ταψάκι με μια λαδόκολλα και θα απλώσετε το καπνιστό μπέικον (λογικά στα 20 λεπά πρέπει να έχει ψηθεί κ στεγνώσει) και σε μια γωνίτσα βάλτε και τις σκελλίδες του σκόρδου τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο,σαν πακετάκι.

Τώρα πάρτε το στεγνό πια μπέικον και βάλτε το στο multi μαζί με το κύμινο μέχρι να γίνει σκόνη,με την οποία μπορείτε να νοστιμήσετε από σαλάτες μέχρι σούπες,όλοι θα συμφωνήσουν νομίζω,εκτός ίσως από τον καρδιολόγο σας.Αφαιρέστε τη σάρκα απ' τις ψημένες μελιτζάνες (καθαρίζοντάς τες απ'τις καψαλισμένες φλούδες) και βάλτε τις στο ίδιο multi μαζί με το ψημένο σκόρδο,πολτοποιήστε με αλάτι,πιπέρι και λίγο λάδι.

Τρίψτε τις ντομάτες σας στο χοντρό του τρίφτη και αφήστε τις να στραγγίσουν.Αρωματίστε ελαιόλαδο με φρέσκο σκόρδο σε ένα μεγάλο τηγάνι,βγάλτε το σκόρδο και αφήστε το λάδι σε δυνατή φωτιά,προσθέστε τώρα τη ντομάτα σε μεγάλες κουταλιές (όχι όλη μαζί) δημιουργώντας κόκκινα νησάκια σε μια θάλασσα από καυτό λάδι,αν το κάνατε σωστά θα έχετε λερώσει τα μάτια σε ικανοποιητικό βαθμό για να μαλώσετε με τον/τη συμβία σας και θα έχετε μια εκπληκτική μυρωδιά κ γεύση,προσθέστε τώρα την υπόλοιπη ντομάτα και σιγοβράστε για 5 λεπτά.Αλάτι,πιπέρι κατά βούληση.

Τα υπόλοιπα διαδικαστικά και στοιχειώδη,τυλίξτε στο φύλλο σας τον πουρέ μελιτζάνας με τη ντομάτα και τη γραβιέρα και ψήστε,μια υποσημείωση μόνο,η γέμιση δε χρειάζεται να είναι υπερβολική,αυτά.Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει τόσο για την υπομονή σας με τις μελιτζάνες όσο και για την ανοχή σας στο στυλάκι μου.


Καλή σας όρεξη


Torta di melanzane affumicate


Ingredienti

Melanzane lunghe

Pomodori freschi

Provola affumicata

Pancetta affumicata

Aglio

Olio d' oliva

Sale

Pepe

Cumino

Pasta sfoglia (2 confezioni)


Esecuzione

Bucate le melanzane con una forchetta e fatele abbrustolire sulla fiamma del fornello, girandole spesso,poi infornatele per un 20-30 minuti o quanto basta finche ben cotte.

Contemporaneamente su un' altra teglia disponete le fettine di pancetta e in un angolo un fagotino di carta stagnola con un po di spicchi d'aglio.Dopo una ventina di minuti il tutto dovrà essere pronto.Prendete la pancetta che a questo punto dovrebbe essere secca e polverizzatela nel multi insieme ai semi di cumino.Pulite le vostre melanzane ottenendo la polpa e mettetele nel multi insieme a sale,pepe ed oglio e l'aglio cotto in forno.


Grattuggiate i pomodori.Aromatizzate l’olio in una grande padella con dell' aglio fresco,togliete l'aglio e lasciate l'oglio finche ben caldo,poi versate la polpa di pomodoro col mestolo nell’ olio caldo formando piccole isole rosse (NON tutto il pomodoro insieme in padella),lasciatelo torturare per un minuto,dopodichè potete mescolare aggiungendo il resto di polpa eventualmente rimasta,cuocete per cinque minuti,salate,pepate.

Il resto e' elementare,unite il pomodoro,il contenuto del multi ed il formaggio e la vostra farcitura e' pronta.Stendete la pasta sfoglia sulla vostra teglia inforchettando,adagiate la farcitura e coprite col resto della pasta sfoglia.infornate e...

Buon apettito!


La foto e' stata presa dal sito di Esselunga